Kårens stadgar
Stadgar - Rytmus Elevkår Stockholm
Antogs: 6 mars 2025
§1 Namn och ändamål
mom 1 Föreningens juridiska namn är Rytmus Elevkår Stockholm, hädanefter kallad elevkåren
mom 2 Elevkåren är en ideell organisation som bedrivs av en ideellt arbetande styrelse, ideellt engagerade utskott och föreningar samt andra, ideellt engagerade elever.
mom 3 Elevkåren är en fristående samt partipolitiskt, ideologiskt och religiöst obunden organisation.
mom 4 Elevkårens ändamål är att till sina medlemmar tillhandahålla service, bildning, event och lobbying för att på så sätt verka för en mer givande skoltid.
§2 Organisation
mom 1 Elevkåren har sitt säte i Stockholm.
mom 2 Elevkårens högsta beslutande organ är årsmötet och mellan är det Rytmus Elevkår Stockholms styrelse, hädanefter kallad elevkårsstyrelsen.
§3 Medlemskap
mom 1 Alla elever på Rytmus Gymnasium Stockholm har rätt att bli medlemmar i elevkåren och medlemskap beviljas efter ansökan.
mom 2 Medlemskap löper kalenderårsvis.
mom 3 Medlemskap i elevkåren avslutas genom att man avslutar sina studier på Rytmus Gymnasium Stockholm, begär utträde, eller utesluts enligt §14
mom 4 Medlemmar i Rytmus Elevkår Stockholm blir genom sitt medlemskap även anslutna som medlemmar i Sveriges Elevkårer (802010–1062).
§4 Årsmötet
mom 1 Årsmötet ska hållas under perioden februari till mars varje år.
mom 2 Elevkårsstyrelsen ska kalla medlemmarna till årsmötet minst fyra (4) veckor innan årsmötet äger rum. Kallelsen ska göras genom affischering i skolan och annat lämpligt sätt som elevkårsstyrelsen beslutar. Kallelsen ska innehålla datum, plats och tid för årsmötet samt information om var propositioner och motioner kan läsas.
mom 3 Alla motioner ska vara inlämnade till elevkårsstyrelsen minst två (2) veckor före årsmötet.
mom 4 Alla handlingar, det vill säga minst:
Propositioner
Motioner och motionssvar
Verksamhetsberättelse
Bokslut
Revisionsberättelse
ska finnas tillgängliga för medlemmarna minst en (1) vecka före årsmötet.
mom 5 Alla medlemmar i elevkåren har yttranderätt, förslagsrätt och rösträtt på årsmötet. En röst per medlem gäller. Revisorer och valberedning har närvaro- och yttranderätt samt förslagsrätt i frågor som rör deras uppdrag. Röstning genom fullmakt godkänns inte.
mom 6 Årsmötets dagordning ska innehålla:
Mötets öppnande
Val av ordförande, sekreterare, justerare och rösträknare för årsmötet
Fråga om mötet blivit utlyst enligt stadgarna
Fastställande av röstlängd
Fastställande av dagordning
Presentation och godkännande av verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse
Behandling av propositioner och motioner
Presentation och godkännande av verksamhetsplan
Fråga om ansvarsfrihet för den avgående elevkårsstyrelsen
Fastställande av medlemsavgift
Val av
- Ordförande,
- resterande styrelse,
- valberedning,
- revisorer
Övriga frågor
Årsmötets avslutande
mom 7 Verksamhetsåret kallas tiden mellan två (2) årsmöten. Redovisningsåret för ekonomin är det 1 januari – 31 december.
mom 8 Alla handlingar samt mötesprotokoll från årsmötet ska vara utskrivna, justerade och finnas tillgängliga för medlemmarna senast sex (6) veckor efter årsmötets slut.
mom 9 Extra årsmöte ska hållas om elevkårsstyrelsen, revisorerna eller en majoritet (mer än hälften) av medlemmarna begär det.
mom 10 För det extra årsmötet gäller motsvarande stadgar som för det ordinarie årsmötet, med undantagen att
det extra årsmötet ska kallas till senast två (2) veckor innan det extra årsmötets öppnande. Om elevkårsstyrelsen kallar till det extra årsmötet, ska eventuella propositioner skickas ut i samband med kallelsen.
motioner ska vara elevkårsstyrelsen tillhanda senast en (1) vecka innan det extra årsmötets öppnande.
alla handlingar ska finnas tillgängliga för medlemmarna senast fem (5) dagar innan det extra årsmötets öppnande.
det extra årsmötet kan hållas när som helst under året.
det extra årsmötet måste inte behandla samtliga punkter som stadgas under
mom 11 Elevkårsstyrelsen lägger fram förslag på mötesordförande, mötessekreterare samt protokolljusterare och rösträknare på årsmötet, men förslag kan också komma från medlemmarna.
§5 Styrelsen
mom 1 Elevkårsstyrelsen är ansvarig för elevkårens förvaltning, verksamhet och utveckling mellan årsmötena.
mom 2 Elevkårsstyrelsen väljs av årsmötet och bör bestå av en ordförande och sex (6) ledamöter som väljs in på posterna:
Vice-ordförande
Sekreterare
Kommunikatör
Ekonomiansvarig
Utskottsansvarig
Verksamhetsansvarig
Om någon av elevkårsstyrelsens poster är vakant ska elevkårsstyrelsen utse en eller flera sittande styrelseledamöter att ta över posten och dess uppdrag.
mom 3 Elevkårsstyrelsens uppgifter är att:
Se till att årsmötets beslut verkställs
Se till att stadgarna följs
Förbereda nästa års årsmöte genom att lägga fram:
en kallelse enligt stadgeenlig tidsram,
information om motioner så att dessa kan komma in stadgeenligt,
propositioner (inklusive proposition på verksamhetsplan) enligt stadgeenlig tidsram,
en verksamhetsberättelse enligt stadgeenlig tidsram,
ett bokslut enligt stadgeenlig tidsram,
årsmöteshandlingar enligt stadgeenlig tidsram.
Sköta elevkårens ekonomi genom att:
göra en årsbudget,
ta beslut om ansökningar om pengar från utskott, föreningar eller kommitéer.
Delegera uppdrag inom elevkåren genom att:
bilda utskott och kommittéer samt tillsätta ledamöter för dessa i enlighet med vad som stadgas i §7 utskott och §8 kommittéer.
Svara på frågor och på andra sätt finnas tillgängliga för medlemmarna
Svara på frågor och på andra sätt finnas tillgängliga för valberedningen och revisorer
Protokollföra elevkårsstyrelsens sammanträden
mom 4 Elevkårsstyrelsen sammanträder ifall ordförande, revisorer eller en majoritet av ledamöterna sammankallar. Elevkårsstyrelsen ska ha minst sex (6) protokollförda sammanträdande per år.
mom 5 Förutom styrelsemedlemmarna har också valberedningen och revisorerna närvaro- och yttranderätt på elevkårens styrelsemöten. Elevkåren kan också adjungera andra personer på styrelsemötena.
mom 6 Vid fattande av styrelsebeslut ska minst 50% av styrelseledamöterna närvara vid mötet för att beslutet ska vara giltigt. Ledamot kan närvara via länk.
mom 7 En styrelseledamot som är jävig i ett ärende har ej rösträtt i ärendet. Den jäviga styrelseledamoten ansvarar för att delge elevkårsstyrelsen att hen är jävig i ärendet.
mom 8 Om ordföranden för elevkårsstyrelsen avgår utser elevkårsstyrelsen inom sig ny ordförande.
mom 9 Om styrelseledamot motarbetar kårens syfte och elevkårsstyrelsens arbete kan elevkårsstyrelsen avsätta vederbörande. För detta krävs att övrig styrelse fattar ett enhälligt beslut.
mom 10 Efter att elevkårsstyrelsen blivit vald sker en överlämningsperiod på två veckor (14 dagar), där den föregående elevkårsstyrelsen ska introducera sina efterföljare till sitt kommande kårarbete på sina specifika poster. Under denna period ska även formaliteter som överlämnade av firmatecknarrollen ske. Vid behov förlängas överlämningsperioden.
mom 11 Ledamot i Elevkårsstyrelsen får inte besitta poster som valberedning.
§6 Utskott
mom 1 Utskotten är elevkårens underorgan.
mom 2 Utskotten syfte är att stärka organisationen, öka inflytandet och ta till vara på kompetenser hos medlemmarna genom att från år till år arbeta med ett avgränsat område. Utskotten jobbar inom olika områden och respektive utskotts syfte lyder enligt följande:
Eventutskottet:
Driver och leder evenemang/projekt för att främja mötet mellan styrelse/utskott/föreningar och medlemmar, skapa ett större medlemsengagemang, stärka gemenskapen på skolan, skapa kanaler för medlemmarna att lära känna varandra samt ge medlemmarna en rolig skoltid. Projekt som bör ledas av eller inkludera eventutskottet är Studentveckan, Välkomstkonserten, Insparken och Vinterbalen.
PR-utskottet:
Arbetar för en ökad transparens av elevkårens arbete och mål utåt, en god kontakt med medlemmarna, spridningen och etableringen elevkårens varumärke samt för att ge medlemmarna den information som behövs för att de ska kunna ta del av elevkårens verksamhet. PR-utskottet bör verka för att elevkåren ska ha en god image och uppfattas positivt av medlemmarna och andra parter. Detta kan de göra genom projekt, marknadsföring och annan media. Om intresse finns bör PR-utskottet leda eller vara inkluderade i följande projekt: skolfotografering, merch, yearbook och skoltidning.
Trygghet och påverkansutskottet:
Driver och leder projekt för en bättre skolmiljö och elevhälsa (de bör även agera som elevskyddsombud), en ökad kunskap inom viktiga ämnen som jämställdhet, genus m.m, för att påverka världen i stort (t.ex. inom ämnen som rasism, miljö, politik m.m). Utskottet bör även arbeta för att representera medlemmarnas åsikter och skapa relevanta förändringar. Detta gör de bäst genom att genomföra undersökningar för att ge klarare bild av elevernas mående, åsikter m.m. Projekt som bör ledas av eller inkludera utskottet är fadderverksamheten, eventuella temaveckor och PDK’n.
mom 3 Det är elevkårsstyrelsens uppdrag att delegera ut uppdrag till utskotten. Utskotten får också själva komma med förslag
mom 4 Det är sedan upp till utskotten att själva bestämma hur verksamheten ska bedrivas, så länge verksamheten står öppen för elevkårens alla medlemmar, stödjer skolans grundläggande principer och är förenliga med elevkårens stadgar, principer, beslut och övriga styrdokument.
mom 5 Utskottens främsta kontakt med elevkårsstyrelsen är de projekt och utskottsansvariga. Om det inte finns några utskott är det de projekt och utskottsansvariga uppgift att inspirera och starta upp ett Eventutskott, PR-utskott, Trygghet och påverkansutskott samt fler utskott efter behov.
mom 6 Medlem i ett utskott måste vara medlem i elevkåren. Alla kan söka till utskott, med undantag för elevkårsstyrelsen och revisorerna.
mom 7 Utskotten leds av utskottsordföranden. Utskottsordföranden väljs inom utskotten.
mom 8 Elevkårsstyrelsen har rätt att utesluta person ur utskotten som motarbetar verksamheten.
mom 9 Det är sedan upp till utskotten att själva bestämma hur verksamheten ska bedrivas, så länge verksamheten står öppen för elevkårens alla medlemmar, stödjer skolans grundläggande principer och är förenliga med elevkårens stadgar, principer, beslut och övriga styrdokument.
mom 10 Elevkårens utskott ska ha regelbundna möten som utskottsordföranden kallar till och ska kontinuerligt och på begäran rapportera sin verksamhet till elevkårsstyrelsen.
mom 11 Elevkårsstyrelsen beslutar om hur stora resurser utskotten får. Om utskotten går med vinst tillfaller överskottet kårkassan.
§7 Kommitéer
mom 1 Kommittéerna bildas och upplöses av elevkårsstyrelsen och leds av en av elevkårsstyrelsen vald kommittéordförande.
mom 2 Elevkårsstyrelsen ger kommitérna uppdrag. En kommitée kan även verka som samarbetsgrupp med representanter från föreningar, utskott och styrelsen.
mom 3 Medlem i kommitée måste vara medlem i elevkåren. Alla kan vara med i en kommitée, med undantag för elevkårsstyrelsen och revisorerna.
mom 4 Elevkårsstyrelsen har rätt att utesluta person ur kommittéen som motarbetar verksamheten.
mom 5 Elevkårsstyrelsen beslutar om hur stora resurser kommittéen får. Om kommittéen går med vinst tillfaller överskottet kårkassan.
§8 Föreningar
mom 1 Föreningar är separata sammanslutningar under elevkåren.
mom 2 Alla medlemmar i elevkåren har rätt att ansöka om att få starta en förening.
mom 3 Elevkårsstyrelsen beviljar eller avslår denna ansökan.
mom 4 Det är föreningarna själva som bestämmer hur verksamheten ska bedrivas, så länge verksamheten står öppen för elevkårens alla medlemmar, stödjer skolans grundläggande principer och är förenliga med elevkårens stadgar, principer, beslut och övriga styrdokument.
mom 5 Elevkårsstyrelsen har rätt att avbryta samarbetet med en förening om elevkårsstyrelsen anser att föreningen inte stödjer skolans grundläggande principer eller inte är förenliga med elevkårens stadgar, principer, beslut och övriga styrdokument.
mom 6 En förening ska företrädas av en eller flera kontaktpersoner.
§9 Valberedning
mom 1 Valberedningen väljs av årsmötet och består av ett ojämnt antal ledamöter, dock minst tre (3).
mom 2 Valberedningen har till uppgift att lägga fram ett förslag till årsmötet inför val av styrelse, valberedning, och revisorer för elevkåren.
mom 3 Valberedningen ska komma med sitt förslag senast en (1) vecka innan årsmötet.
mom 4 Valberedningen har rätt att närvara vid all verksamhet som elevkåren anordnar.
mom 5 Valberedningens ledamöter får inte ha styrelse- eller revisorsuppdrag inom elevkåren.
§10 Revision
mom 1 Revisorerna väljs av årsmötet och består av två ledamöter.
mom 2 Revisorernas uppgift är att:
Granska huruvida elevkårsstyrelsen följer stadgarna, samt granska elevkårsstyrelsens verksamhet, ekonomiska berättelse och hantering av elevkårens räkenskaper.
Avlämna en revisionsberättelse senast en (1) vecka innan årsmötet.
Att i revisionsberättelsen ta upp hur de anser att elevkårsstyrelsen skött sina uppgifter som de är skrivna i stadgarna, samt lägga förslag på huruvida den avgående elevkårsstyrelsen ska ges ansvarsfrihet.
mom 3 Revisorerna har rätt att delta på alla aktiviteter som elevkåren anordnar samt vid styrelsemötena.
mom 4 Revisorerna får inte sitta i valberedningen eller elevkårsstyrelsen.
§11 Omröstning
mom 1 Om inget annat skrivits i stadgarna gäller enkel majoritet vid omröstning. Alltså krävs mer än hälften (50%) av rösterna för att ett förslag ska vinna.
mom 2 Omröstning sker i första hand per acklamation (ja-rop). I andra hand per votering (handuppräckning) om så begärs och i tredje hand räknas rösterna om rösträkning begärs.
mom 3 Vid lika röstetal vinner den mening som organets ordförande eller dennes ersättare förespråkar. Ifall denne avstår från att ta det beslutet, eller inte finns på plats, avgörs omröstningen genom lottning. Detta gäller dock inte vid personval.
mom 4 Vid personval gäller att:
Varje person som ska väljas måste få egen majoritet, alltså mer än hälften av rösterna.
Om någon inte får egen majoritet ska en andra valomgång hållas där den som får flest röster vinner.
Om två eller flera personer får lika många röster vid en andra valomgång ska det genomföras en skiljeomröstning mellan dessa.
Vid lika röstetal i skiljeomröstningen är det lotten som avgör.
§12 Valbarhet
mom 1 Alla elevkårens medlemmar är valbara till samtliga förtroendeuppdrag inom elevkåren. En kandidat kan bara väljas till en (1) post inom antingen elevkårsstyrelsen, valberedningen eller revisionen under samma verksamhetsår. Vid de tillfällen då en kandidat kandiderar till flera poster sker röstningen i olika omgångar där kandidaten stryks från den andra omgången om hen vinner i den första.
mom 2 Till ledamöter av valberedningen och revision är, förutom elevkårens medlemmar, även personer som inte är medlemmar i elevkåren valbara.
§13 Firmateckning
mom 1 Elevkårsstyrelsen ska utse två personer till att teckna föreningens firma. Dessa ska arbeta nära elevkåren men inte begränsat till styrelsen.
§14 Uteslutning
mom 1 Endast årsmötet kan utesluta en medlem ur elevkåren ifall denne motverkat elevkårens syfte som det kommer till uttryck i stadgan eller på annat sätt allvarligt skadat elevkåren.
mom 2 Beslutet måste tas med minst två tredjedelars (⅔) majoritet.
§15 Tolkning av stadgan
mom 1 Om man inte kan komma överens om hur stadgarna ska tolkas är det elevkårsstyrelsens tolkning som gäller, utom i de fall som ej sker under årsmötet. Under årsmötet krävs det egen majoritet för att avgöra tolkningsfrågor.
§16 Ändring av stadgan
mom 1 För att ändra i stadgarna krävs två tredjedelars (⅔) majoritet av årsmötet.
§17 Upplösning
mom 1 För att elevkåren ska kunna upplösas måste det föreslås skriftligen i en motion eller proposition till ett årsmöte.
mom 2 Om ett årsmöte beslutar att upplösa elevkåren ska samma årsmöte besluta om vad som händer med elevkårens resurser.
mom 3 Beslut om upplösning måste tas med minst två tredjedelars (⅔) majoritet, på två (2) på varandra följande årsmöten.